Hakkımızda

Kuruluş Hikayemiz

Yaşlarımız 6 ila 12 arasında değişen on bir arkadaş, 2005 yılında, yeni yıla girmeyi beklediğimiz sıralarda, televizyonlarda Güney Asya felaketini izledik. Depremden, sağ kurtulanların açlık ve salgın hastalıklar nedeniyle zor durumda olduğunu görünce, yaşıtlarımız olan depremzede çocuklara yardım etmeye karar verdik.


Ailelerimizin de desteği ile , UNICEF’e dilekçe yazdık. Çocuktan çocuğa yardım fikrini çok anlamlı bulan UNICEF Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Talat Sait Halman'ın desteği ile "UNICEF Gönüllü Çocuklar Kulubü" kurarak yola çıktık. 7 yıl boyunca UNICEF çatısı altında devam eden çalışmalarımız sonrası, yetişkinliğe adım attığımız sıralarda, 9 Aralık 2012 yılında "Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği"ni kurduk.

Kurucular:

Prof. Dr. Erol Nezih ORHON

Mustafa GÜNEY

Dr. Rasime Ayhan YILMAZ

Prof. Dr. Suna TANELİ

Deniz SOLAK

Aziz Okan TEMİZARABACI

Sebahat TEMİZARABACI



Yönetim Kurulu:

Prof. Dr. Erol Nezih ORHON

Mustafa GÜNEY

Aziz Okan TEMİZARABACI

Nimet PAŞALIOĞLU

Fulya Özlem TEMİZARABACI

Şükriye ÖZMERİÇ

Sinan YAZICI


Denetim Kurulu:

Nusret YILMAZ

Aynur BAYRAM

Deniz SOLAK YILMAZ

2005 : Çocuklardan Çocuklara:

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in desteği ile Konak Kültür Merkezi’nde “ Su Damlası ve Çocuk” adlı tiyatro oyununu sahneledik. Etkinlikten elde ettiğimiz geliri, depremzede çocuklara gönderilmek üzere UNICEF Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Talat Halman’a teslim ettik.


2006: Sokaktaki Çocuklar İçin Elele:

Her birimiz, sokakta yaşayan on altı çocuğun birer yıllık barınma, sağlık ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere yıl boyunca alışveriş merkezlerinde, okullarda ve tatil köylerinde açtığımız UNICEF stantlarında satış yaparak UNICEF’e gönderdik.


2007: Barış Okulu İçin 500 Çocuk Elele:

Bir hayalden yola çıkarak, okula gidemeyen ve eğitim haklarından mahrum kalan çocuklar için bir okul yaptırmaya karar verdik.


2008 - Temel Atma Töreni: Butona Bastık!

Kısa sürede 500 çocuk bir araya gelerek elde ettiğimiz gelirleri bir araya getirdik ve Barış Mahallesi’nde Nilüfer Belediyesi tarafından tahsis edilen arsada, okulumuzun temel atma törenini yaptık.


2009 - Geri dönüşüm atıkları topladık

Hem doğaya olan borcumuzu ödemek için, hem de “Barış Okulu” projesine kaynak yaratmak için okullarımızdaki kumbaralarda geri dönüşümleri biriktirdik. Proje süresince 530 ton atık toplamayı başardık. 605 çocuk bir araya gelerek elde ettiğimiz geliri bir yıl süreyle okulun yapımına aktardık. Aynı zamanda, evlerimizden ve komşularımızdan topladığımız geri dönüşümleri biriktirerek, 4240 adet ağacın kesilmesini de önlemiş olduk.


2010 - UNICEF Ürünlerinin Satışı:

Boş zamanlarımızda, okullarda ve alışveriş merkezlerinde açtığımız UNICEF standlarında, UNICEF Türkiye Milli Komitesi tarafından gönderilen ürünleri satarak okulun yapılması için çalışmaya devam ettik.


2011 - Hediyeli Çekilişler Kampanyası:

UNICEF ürünlerinden oluşan hediyeli çekiliş kartları hazırladık. Boş çıkan numara sahiplerine teselli olması için minik çikolatalar hediye ettik.


2012 - Damlaya damlaya göl olur!

Bireysel Projeler: Hepimiz ilgi duyduğumuz alanlarda resim, dans, resital, müzikal, yemek yapma, gezi düzenleme gibi faaliyetlerle bireysel veya toplu projeler ürettik. 1006 çocuk okulun kaba inşaatını bitirmeye kararlıydık.


2013 - “Barış Okulu’na bir tuğla da siz koyun”

Yıllar süren çabalarımızla okul inşaatının yüzde 40’ını tamamlayabildik. Projeyi bitirmekte zorlanınca başka bir çözüm yolu bularak “Barış Okulu’na bir tuğla da siz koyun” sloganı ile yetişkinlerin de projeye katkılarını sağladık. Ve nihayet dayanışmanın en güzel örneğini verdiğimiz “Barış Anadolu Lisesi” ni, Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla açmayı başardık. Bu arada çocukluktan yetişkinliğe geçerek gönüllülük çalışmalarımıza devam etmek üzere derneğimizi kurduk.




Aynı yıllar içinde yaptığımız diğer çalışmalar


Bursa Çocuk Hakları Çocuk Komitesi

UNICEF Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Talat Halman’ın önerisiyle, Bursa Çocuk Hakları Çocuk Komitesini oluşturduk.


Çocuklar Öldürülmesin!

Gazze’deki çocukların yaşama haklarının ihlal edilmemesi için kampanya başlattık. 10.149 çocukla birlikte imzaladığımız dilekçeyi yetkililere teslim ettik.


Barış Korusu

Savaşta ölen çocukların anısına 160 adet fidan dikerek "Barış Korusu" oluşturduk.


İklim Bilincimizi Ölçelim!

Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü iş birliği ile, on bin çocuğun iklim bilincinin ölçülmesini sağladık.


Komite 16

Çocuklara haklarını öğretmek için "Komite 16" adlı kısa filmler çekmeye başladık.


Çocuk Hakları Şenliği

2010 yılında “Dünya Çocuk Günü” nedeniyle, ilk kez 800 çocuğun katıldığı "Çocuk Hakları Şenliği"ni düzenledik.


Başka Didem'ler, Başka Ezgi'ler Ölmesin!

2011 yılında, okula giden çocukların can güvenliğinin sağlanması için kampanya başlattık. 186 bin çocuk tarafından imzalanan dilekçemizi T.B.M.M. Çocuk Hakları İzleme Komitesi Başkanı’na teslim ettik.


XII. Ulusal Çocuk Forumu

Türkiye’de çocuk ve gençler için, bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yol haritası çizilmesine katkı sağladık.


Afrika Boynuzu'ndaki Çocuklar İçin Acil Yardım Kampanyası

Bebek ve anne ölümlerinin en yoğun yaşandığı yer olan Afrika Boynuzu’nda yaşayanlar için yardım kampanyaları düzenledik.


Bahçeşehir Üniversitesi’nde Film Kampı

Çocuk haklarını kapsayan bir film festivali düzenlemeye karar verdik. Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü tarafından düzenlenen film eğitim kamplarına katıldık.


Çocuklar İçin Çocuklarla Elele

308 çocuk elele verdik. Bireysel projelerle Unicef'in anaokullarını tefriş etmesine destek olduk.


Hasta Çocuklar Bildirgesi

Çocuk hakları kapsamında, “hasta çocuklar”ın sorunlarını ele aldık. Sömestr tatilimizi, Uludağ Üniversitesi onkoloji bölümünde yatan çocukları ziyaret ederek geçirdik.


Haklarımızı Öğreniyoruz, Öğretiyoruz!

Anaokulundaki çocuklardan başlamak üzere çocuklara, çocuk haklarını görsellerle anlatmak üzere çalışma başlattık.



BAŞARILARIMIZ ve ÖDÜLLERİMİZ:


“2007 Yılı Eğitime Katkı” Ödülü

"Barış Okulu İçin 500 Çocuk Elele" adlı projemize “Çağdaş Gazeteciler Derneği” tarafından “2007 Yılı Eğitime Katkı” ödülü verildi.


“Eğitime İyi Örnekler Konferansı”na Davet

Sabancı Üniversitesi tarafından düzenlenen iki bin eğitimcinin katıldığı konferansta, onur bölümünde projemizi yetişkinlerle paylaştık.


UNICEF Uluslararası Çocuk Hakları Temsilcileri İle Görüşme

“Çocuk Dostu Şehir” projesi kapsamında çeşitli ülkelerden ülkemize gelen 23 UNICEF temsilcisine “Barış Okulu” projemizi tanıttık.


Copenhagen Climate Change Children Forumu

2009 yılında düzenlenen, 44 ülkeden 15-17 yaş arasında 164 çocuğun katıldığı foruma, UNICEF Türkiye iklim elçisi olarak davet edildik. 2010 yılında proje çalışmalarımız belgesel film şeklinde UNICEF TV de dünya çocuklarına örnek proje olarak gösterildi.


Barış Okulu İçin 500 Çocuk Elele

500 çocuk olarak başladığımız okulumuzun kaba inşaatını 1006 çocukla birlikte tamamladık.